نشست خبري سيوششمين دوره جشنواره فيلم فجر با حضور رضا ميرکريمي (دبير جشنواره) برگزار شد.
ميرکريمي در اين نشست گفت: هدف جداسازي ملي و بينالمللي اين بود که از اتلاف هزينهها جلوگيري شود. از دو سال پيش به اتکاي يک تيم خوب از افراد با تجربه هدفگذاري بلندمدت و کوتاهمدت براي جشنواره گذاشتيم و هدف ما اين بود که جشنوارهاي همطراز با آوازه سينماي ايران داشته باشيم. کادر اين جشنواره دنبال دوستيابي براي سينمايي ايران هستند و ميخواهند از پتانسيل عظيم سينما که تاکنون بسيار محدود از آن استفاده شده، به خوبي بهره ببرد. دبير جشنواره فيلم فجر در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ايجاد فضايي حرفهاي، برخورداري از جايگاه فرهنگي، معرفي آثار برتر سينمايي جهان، ارايه تصويري شفاف از ايران امروز و حرکت در راستاي اهداف راهبردي ديپلماسي کشور از اهداف جشنواره است.
وي افزود: چارت سازماني و استاندارد و نظم جشنواره براي ما خيلي مهم بود به همين دليل با حضور نماينده فياپ همه بخشها برررسي و اعلام شد که اين جشنواره ويژگي دريافت درجه الف را دارد و ميتواند جزو 15 جشنواره الف دنيا باشد و ثبت جهاني شود.
او با اشاره به اين مطلب که کاخ جشنواره پرديس سينمايي چارسو است، افزود: امروز استقبال مخاطبان زياد است بخصوص جامعه هدف مخاطبان و ارتباطات بين رشتهاي استقبال خوبي از آن داشتند. همچنين مذاکراتي با شهرداري داشتيم که در دوران پيش رو يک کاخ مستقل براي جشنواره تاسيس کنيم. دبير جشنواره جهاني فيلم فجر افزود: در بخش بازار 42 غرفه و 50 شرکت بينالمللي حضور دارند و دو کارگاه تخصصي برگزار ميشود. هر فيلم نيز دو بار در بازار نمايش داده ميشود.
وي درباره حضور مهمانان خارجي در جشنواره نيز گفت: امسال 300 مهمان از 78 کشور داريم که حدود 80 نفر مهمان بازار و 170 نفر کارگردان و هنرمند و حدود 55 نفر اعضاي باشگاه دارلفنون هستند.
مير کريمي ادامه داد: امسال سينماگران خارجي که متقاضي حضور فيلمهايشان در جشنواره هستند بايد هزينه پرداخت ميکردند و هر فيلم حدود 20 دلار هزينه پرداخت کرده است. تاکنون 2 هزار فيلم ثبتنام کردهاند و 120 فيلم از 54 کشور جهان براي حضور در جشنواره انتخاب شدهاند.
وي از حضور 300 مهمان از 78 کشور در جشنواره امسال خبر داد و گفت: از اين تعداد، حدود 80 نفر مهمان بازار و 170 نفر کارگردان و هنرمند و حدود 55 نفر اعضاي باشگاه دارالفنون هستند.
ميرکريمي همچنين با بيان اينکه «امسال سينماگران خارجي که متقاضي حضور فيلمهايشان در جشنواره هستند بايد هزينه پرداخت ميکردند» از دريافت حدود 20 دلار براي هر فيلم خبر داد و گفت: امسال 2 هزار فيلم در جشنواره ثبتنام کردهاند که در نهايت 120 فيلم از 54 کشور جهان انتخاب شدهاند.
دبير جشنواره جهاني فيلم فجر يادآور شد: امسال علاوه بر بخش اصلي، بخش جنبي نيز در جشنواره طراحي شده است و نمايش فيلمهاي کلاسيک مرمت شده، نمايش فيلمهاي نوآر، مروري بر آثار سينماي ايتاليا و گرجستان، نمايش فيلمهايي که به تحولات روز جهان اسلام توجه دارند، نمايش فيلمها براي دانشآموزان و دانشجويان از برنامههاي اين بخش خواهد بود.
ميرکريمي همچنين درباره بخش «زنگ هفتم» گفت: با هماهنگي شهرداري تهران و وزارت آموزش و پرورش در بخش «زنگ هفتم» 25 هزار دانش آموز فيلمهايي را در جشنواره ميبينند و همچنين هديهاي حاوي پاکتي که حاوي 4 بليت است که بتوانند با خانواده سفر فرهنگي بروند، براي تعدادي از دانشآموزان درنظر گرفته شده است.
وي افزود: ما امسال درباره محيطزيست بيتفاوت نبوديم و فيلمهايي درباره آلودگي آب و هوا داريم. به دنياي ورزش هم توجه کرده و فيلم مهمي با موضوع فوتبال داريم که بيارتباط با جام جهاني فوتبال نيست.
ميرکريمي خاطرنشان کرد: امسال در دانشگاههاي تهران و شهيد بهشتي و علامه طباطبايي، سوره و دانشگاههايي که سال قبل ميزبان جشنواره بودند، نشستهاي تخصصي خواهيم داشت.
دبير جشنواره، اسامي داوران سيوششمين جشنواره جهاني فيلم فجر را به شرح زير اعلام کرد: داوران بخش بينالملل شامل يوآنا کوز-کراوزه (فيلمساز) از لهستان، ميلچو مانچفسکي (فيلمساز) از مقدونيه، ديميتريس آتانيتيس (فيلمساز) از يونان، آدور گوپالاکريشنان (فيلمساز) از هند، جيوواني اسپانيولتي (منتقد و مدرس) از ايتاليا، محمود کلاري (فيلمبردار) از ايران و مريلا زارعي (بازيگر) از ايران هستند. ميرکريمي با اعلام اسامي داوران بخش «جلوهگاه شرق» ادامه داد: عمار جمال (فيلمبردار) از عراق، فرهاد اصلاني (بازيگر) از ايران، سالومه دموريا (بازيگر) از گرجستان، احمد بوياجي اوغلو (منتقد و تهيهکننده) از ترکيه و سوهان پانشا (تهيهکننده) از مالزي داوران اين بخش هستند.
وي ادامه داد: داوران «فيلمهاي اول» شامل ويرا لانگروفا (مدرس) از جمهوري چک، بَرمک اکرم (کارگردان) از افغانستان و نويد محمدزاده (بازيگر) از ايران و داوران «نتپک» شامل آندرياس اونگربوک (منتقد) از اتريش، رامان چاولا (برنامهريز جشنواره) از هند و حبيب احمدزاده (نويسنده) از ايران هستند.
ميرکريمي با اشاره به اسامي داوران بينالاديان گفت: والري دِمارناک (منتقد) از فرانسه، توماس کرول (مدرس) از آلمان و حجتالاسلام محمدرضا زائري (مدرس) از ايران اين بخش را داوري ميکنند. دبير جشنواره جهاني فيلم فجر همچنين از حضور اوليور استون در ايران، در بخش مهمانان ويژه جشنواره خبر داد. ميرکريمي با اشاره به وضعيت فرهنگي کشور گفت: من اصلا از اين باجها نميدهم که مثلا بخواهم با آوردن چهار خانواده شهيد از آنها استفاده ويتريني کنم و بعد هم به رئيس بالا دستيام گزارش دهم.
دبير جشنواره جهاني فيلم فجر همچنين از گنجاندن گرايشي براساس هويت ايراني در جشنواره امسال خبر داد و گفت: در بخش زيتونهاي زخمي فيلمهايي نشان ميدهيم که به مسئله فلسطين، سوريه و جهان اسلام ميپردازند.
وي تصريح کرد: يکي از کشورهاي منطقه که پول زيادي خرج ميکند تا جشنواره فيلم برگزار کند آنقدر از دست جشنواره جهاني فيلم فجر عصباني بود که حتي نماينده ما را راه نداد.
ميرکريمي درباره فيلم «به وقت شام» ابراهيم حاتميکيا گفت: ما از سرمايهگذار فيلم خواستيم فيلمشان را اکران نکنند تا در بخش مسابقه جشنواره جهاني حضور يابند ولي به دليل اکران آن، فيلم «تنگه ابوقريب» ساخته بهرام توکلي را در بخش مسابقه داريم.
وي با اشاره به افتتاح جشنواره با فيلم «آن سوي ابرها» به کارگرداني مجيد مجيدي گفت: من افتخار ميکنم جشنواره با فيلم خوب و با استانداردهاي جهاني به کارگرداني فيلمساز بزرگ کشورمان مجيد مجيدي آغاز ميشود.
دبير جشنواره جهاني فيلم فجر درباره پوسترهاي بخشهاي مختلف جشنواره گفت: در طراحي پوسترها نگاهي ملي داشتيم و هويت و داشتههاي خود را به نمايش گذاشتيم. پوسترهاي سال گذشته تا جايي با استقبال رو به رو شد که از برخي پوسترها چندبار چاپ کرديم زيرا مهمانان خارجي ميخواستند نمونهاي از پوسترها را با خود به کشورهايشان ببرند.